El capitalismo ha formulado su tipo ideal con la figura del hombre unidimensional. Conocemos su retrato: iletrado, inculto, codicioso, limitado, sometido a lo que manda la tribu, arrogante, seguro de sí mismo, dócil. Débil con los fuertes, fuerte con los débiles, simple, previsible, fanático de los deportes y los estadios, devoto del dinero y partidario de lo irracional, profeta especializado en banalidades, en ideas pequeñas, tonto, necio, narcisista, egocéntrico, gregario, consumista, consumidor de las mitologías del momento, amoral, sin memoria, racista, cínico, sexista, misógino, conservador, reaccionario, oportunista y con algunos rasgos de la manera de ser que define un fascismo ordinario. Constituye un socio ideal para cumplir su papel en el vasto teatro del mercado nacional, y luego mundial. Este es el sujeto cuyos méritos, valores y talento se alaban actualmente. (Michel Onfray)


lunes, 1 de septiembre de 2014

UN MESSIES AMB ELS PEUS DE FANG (2014)


Monument dedicat a Jordi Pujol. Fotografia feta per Quim Puig


El febrer de 2013, l’exsenador Iñaki Anasagasti reproduïa al seu blog una paràfrasi de les memòries del general Sabino Fernández Campos sobre una suposada implicació de Juan Carlos I, llavors encara rei, al cop d’estat del 23F de 1982 que va fer dir a alguns publicistes que, si se’n confirmava la veracitat, podria ser acusat del delicte d’Alta Traïció al poble espanyol.

És possible jutjar un rei per un delicte d’aquesta mena? Suposo que sí, per molta inviolabilitat i irresponsabilitat davant la llei que es pugui al·legar. De fet l’avi de Juan Carlos, Alfonso XIII, va ser jutjat i condemnat pel delicte d’Alta Traïció l’any 1931: «...el Tribunal soberano de la nación declara solemnemente fuera de la ley a don Alfonso de Borbón Habsburgo-Lorena; privado de la paz pública, cualquier ciudadano español podrá aprehender su persona si penetrase en territorio nacional. Don Alfonso de Borbón será degradado de todas las dignidades, honores y títulos, que no podrá ostentar ni dentro ni fuera de España, de los cuales el pueblo español, por boca de su representación legal para votar las nuevas normas del Estado, le declara decaído, sin que se pueda reivindicarlos jamás, ni para él, ni para sus sucesores. […] Esta sentencia, que aprueban las Cortes Soberanas Constituyentes, después de sancionada por el Gobierno Provisional de la República, será impresa y fijada en todos los Ayuntamientos de España y comunicada a los representantes diplomáticos de todos los países, así como a la Sociedad de Naciones».

I encara va tenir sort perquè, abans ja, altres reis havien estat condemnats a perdre la vida pel delicte de traïdoria: Carles I d’Anglaterra, el 1649, i Lluís XVI de França, el 1793. A tots dos se’ls va tallar el cap després de ser jutjats i condemnats també pels parlaments dels seus estats, no pas per tribunals ordinaris.

També hi ha hagut altres tipus de traïdors al poble que no han estat reis absolutistes, sinó presidents de govern o caps d'estat. Al segle XX, per exemple, podem esmentar Wang Jingwei, Vidkun Quisling i Philippe Pétain, col·laboracionistes —en major o menor grau— amb les potències que van envair el seus respectius països.

¿A més del despotisme i el col·laboracionisme, a més d’actuar contra la sobirania popular i contra la seguretat o la independència de l’estat, pot haver-hi altres tipus d’alta traïció a un poble? ¿Podria considerar-se que també es produeix una forma de traïdoria quan la conducta deshonrosa del cap o excap d’un govern desmereix de retruc el poble, nació o estat del qual és servidor en l’estima d’altres pobles, nacions o estats? Clar i català, pot titllar-se l'expresident Pujol de traïdor? Potser es massa fort, oi? Deixem-ho en defraudador, defraudador fiscal a l'Estat Espanyol, evident, però defraudador moral al poble català també, fet que crec molt més greu.

¿Potser hauria estat oportuna una sortida pactada —com la que imagina Borges al seu «Tema del traidor y del héroe»— que alhora que castigués el fariseu, alimentés i fes encara més forta la voluntat col·lectiva? En tot cas, els qui podien negociar-la, ja han fet tard.

Una solució tràgica, quan algú se sent avergonyit després d'haver incorregut en una ignomínia, es el suïcidi. Sembla, però, que el president Pujol no pensa en una sortida heroica, carregada de grandesa carolíngia, per esmenar el greuge que ha fet a la col·lectivitat. Esperem, almenys, que no esculli una sortida berlusconiana, fent-se la víctima, entre arrogant i grotesc, en un final de sainet esperpèntic que ens humiliï encara més davant l’opinió pública internacional.


Caldria un gran acte de contrició, de penediment de l'ofensa feta al nostre poble. Clar que d'on no n'hi ha, no en raja... 


Refusada la seva publicació a 
Diari de Terrassa Catalunya-Papers.


No hay comentarios:

Publicar un comentario