El capitalismo ha formulado su tipo ideal con la figura del hombre unidimensional. Conocemos su retrato: iletrado, inculto, codicioso, limitado, sometido a lo que manda la tribu, arrogante, seguro de sí mismo, dócil. Débil con los fuertes, fuerte con los débiles, simple, previsible, fanático de los deportes y los estadios, devoto del dinero y partidario de lo irracional, profeta especializado en banalidades, en ideas pequeñas, tonto, necio, narcisista, egocéntrico, gregario, consumista, consumidor de las mitologías del momento, amoral, sin memoria, racista, cínico, sexista, misógino, conservador, reaccionario, oportunista y con algunos rasgos de la manera de ser que define un fascismo ordinario. Constituye un socio ideal para cumplir su papel en el vasto teatro del mercado nacional, y luego mundial. Este es el sujeto cuyos méritos, valores y talento se alaban actualmente. (Michel Onfray)


lunes, 16 de marzo de 2020

ACTIVITATS LITERATURA I PENSAMENT 2019 (2020)


LITERATURA, DEBAT I PENSAMENT 2019
Amics de les Arts i Joventuts Musicals
Grup de Literatura d’Amics de les Arts
Recitals de poesia, narrativa curta i música
Dijous, 14 de febrer - Satélites & Spirituals, poemes sobre la veu, històries de música i músics, a càrrec de Sònia Moreno (textos i veu), Pep Coca (baix) i Dani García (piano).
Dijous 2 de maig - Las niñas de la brecha, poesia a càrrec dels grups Las niñas de la brecha i Calíope (Gisela Agüera, Andrea Ceballos, Lorena Chamorro, Selena Cotarelo, Alba Luz, Irene Parrita i Marc Baltà).
Dijous 23 de maig - Darrere el vidre, recital dedicat a la poesia de Feliu Formosa, interpretat per Marissa Josa, Òscar Muñoz i Cris Sirvent, acompanyats al piano per Joan Grimalt, sota la direcció de Pau Monterde.
Dijous 3 d'octubre - Recital de poesia com a presentació del llibre Dins el roure dorm el tro de Pep Cortès. Lectura de poemes a càrrec de l'autor, acompanyat per intervencions d'Adrià Crespo al piano.
Dijous 24 d'octubre - Poesia i drets humans, recital a càrrec de Carme Casas, Toni Garrich, Martí Purull, Cristina Redondo, Rat Soriano i Joan Tamayo; amb intervencions musicals a càrrec de Marc Andreu, Albert Daví, Ricard Latorre, Eva Navea i Íngrid Pujol. Poemes de Joxean Artze, Joan Brossa, Federico García Lorca, José Agustín Goytisolo, Miguel Hernández, Maria-Mercè Marçal, Pablo Neruda, Francisco de Quevedo i Joan Tamayo.
Dijous 14 de novembre - Rodoreda, Calders, Moncada, lectura de contes a càrrec del Quadre de Veus de Radioteatre: Laura Castillo, Toni Garrich i Jaume Sellarès; acompanyats per Carme Casas i Martí Purull,
i pels músics Albert Daví i Ricard Latorre. Direcció: Joan Tamayo.
Dissabte 16 de novembre - Dissonàncies, poesia i jazz a càrrec de Generación Caliope i Oriol López Calle
Dijous 21 de novembre - Camins del Paradís, un itinerari per l’obra poètica de Jacint Verdaguer, a càrrec de Valentí Maymó (veu i tenora) i Jordi Lara (dramatúrgia i direcció).
Dimecres 27 de novembre - Jo soc vosaltres. Sis poetes de Síria, presentació del llibre del mateix títol amb un recital de poesia a càrrec de Mohamad Bitari (rapsode, responsable de la selecció d'autors i poemes), Massinissa Aït-ahmed (músic) i Rosa Cadafalch (rapsoda). 
Divendres 27 de desembre - Darrere el vidre, recital dedicat a la poesia de Feliu Formosa, interpretat per Carme González, Miquel Mallofré, Òscar Muñoz i Cris Sirvent, acompanyats al piano per Joan Grimalt, dirigits per  Pau Monterde.
Club de Lectura d’Amics de les Arts
Dimecres, 9 de gener - La bona persona de Sezuan de Bertolt Brecht, amb una introducció a càrrec de Pau Monterde.
Dimecres 13 de febrer - Guillermo Tell tiene los ojos tristes d'Alfonso Sastre.
Dimecres 6 de març - Islàndia de Lluïsa Cunillé.
Dimecres 3 abril - La senyora Dalloway de Virginia Woolf.
Dimecres 8 de maig - Quim/Quima de Maria Aurèlia Capmany.
Dimecres 5 de juny - Permagel d'Eva Baltasar.
Dimecres 2 d'octubre - Drames rurals de Víctor Català.
Dimecres 6 de novembre - Estimada vida d'Alice Munro.
Dimecres 4 de desembre - Com s’esbrava la mala llet d'Antònia Carré-Pons.
Tertúlia Literària d’Amics de les Arts
Dilluns 4 de febrer - El ferrocarril subterrani de Colson Whitehead i Tombuctu de Paul Auster.
Dilluns 4 de març - L'art de portar gavardina de Sergi Pàmies.
Dilluns 29 d'abril - Fra Junoy o l'agonia dels sons de Jaume Cabré i Bogeries de Brooklyn de Paul Auster.
Dilluns 3 de juny  - La clau de Junichiro Tanizaki.
Dimarts 9 de juliol - La biblioteca en llamas de Susan Orlean
Dilluns 4 de novembre - La passió de Jeanette Winterson.
Dilluns 2 de desembre - Me quedo aquí de Marco Bolzano.
Presentacions de llibres
Dimecres 27 de febrer - Presentació del llibre Passió pel conte, a càrrec d'Isidre Grau, escriptor; i Jordi Solé Camardons, editor. Lectura de contes a càrrec de Susagna Aróztegui, Montserrat Cardús i Pep Cortès.
Dimecres 13 de març - Presentació del llibre de poesia Oceà d'incertesa, de Xavier Serrahima, a càrrec de Carles Rebassa.
Dimarts 2 d'abril - Presentació de la novel·la L'home que perseguia la veritat i en va trobar més d'una d'Isidre Grau, a càrrec de Vicenç Villatoro.
Dimecres 10 d'abril - Presentació del llibre de poesia Ai! Cus, de Carles Batalla, a càrrec de Quim Curbet, Carlos Robles i el mateix autor.
Dimecres 15 de maig - Presentació del llibre de poesia Dona salvatge, de Kris Linça, a càrrec de Josep Gòrriz i Núria Salvans; lectura de poemes a càrrec d'Anna Massallé i Teresa Rierola; i l'actuació del grup Fredi's Jazz Band.
Divendres 31 de desembre - Presentació del llibre col·lectiu de narrativa Dones i no (amb contes de Josep Anglada Bigordà, Francesca Caballero Priego, Juan Guillén, Gloria Martos, Rosa Sans Cesari i Ramon Tuà Molinos), a càrrec de Raquel Picolo.
Dimecres 19 de juny - Trobada informal amb l'escriptor terrassenc Pep Julià, amb motiu de la publicació del seu llibre La tortuga – textos de carrer – textos d’estudi I i II.
Dissabte 28 de setembre - Presentació del llibre Entre la realidad y la fe, de David Castro, a càrrec de David Millan i Ester Llena.
Dimarts 26 de novembre - Presentació del llibre Joan Salvat-Papasseit. L'incendiari de mots, a càrrec de Mei Vidal i Ferran Aisa, amb lectures a càrrec d'Andreu Aisa.
Divendres 29 de novembre . Presentació del llibre de poemes Erosions, de Cris López. Lectura poemes a càrrec de l'autora, acompanyada per d'Adrià Crespo al piano.
Instal·lacions i exposicions
Dimarts 12 a divendres 29 de novembre - «emBROSSAnt», instal·lació a càrrec de l’Escola El Cim amb motiu del centenari de naixement de Joan Brossa.
Dissabte  14 de desembre a dijous 2 de gener - «Feliu Formosa: traductor, poeta i home de teatre»
Formació
Taller de lectura de poesia en veu alta a càrrec de Rosa Cadafalch (4, 11, 18 i 25 de març).
Xerrada - col·loqui
Dimarts 9 d'abril - «Per què hem escrit un llibre», a càrrec d'Àgnes Brossa, Martí Purull, Cristina Redondo, Eduard Martínez, Marcela Macías, Andreu Grau, Joan Tamayo i Carme Casas.
Dimecres 13 de novembre - «Reivindicació del conte literari», conversa entre Isidre Grau i Sílvia Romero.
Divendres 15 de novembre  - Taula rodona «Per què escric contes?», moderada per Jaume Closa, amb la participació de Natàlia Cerezo i Antònia Carré-Pons.
Dimecres 20 de novembre - «Veus en la nit», lectura comentada dialògicament de poemes d'Esther Cánovas i Ernesto Frattarola + Trobada d'Urban Sketchers Terrassa.
Premis literaris
«Agustí Bartra - Ciutat de Terrassa», per a un llibre de poesia.

«Anna Murià - Ciutat de Terrassa», per a un llibre de contes.

Publicacions
Amb «Ecco homo» a les mans i Bartra al cor de Pep Cortès
Samfaines de Manolo Belmonte, Pep Cortès, Jordi F. Fernández i Pep Julià.
23 abril - Dia del llibre
Paradeta de venda de llibres de socis i sòcies de l'entitat i d'altres autors locals.
Grup d'Opinió d’Amics de les Arts
Presentacions de llibres, conferències i tallers
Dimarts 12 de febrer - Presentació de (El) Llibre Negre (dels Països Catalans),  recull de textos de diversos autors (1842-2018) sobre anarquisme i alliberament nacional, a càrrec de Jordi Martí Font.
Dimarts 19 de febrer - Presentació del llibre El Congrés de Sants de 1918, editat per la Fundació Salvador Seguí, i dels objectius i les activitats d'aquest centre d'estudis llibertaris, a càrrec d'Emili Cortavitarte.
Dimarts 5 de març - «Gènere a l’escola. De la teoria a la pràctica», xerrada a càrrec de Marta Minguella i Íngrid Chavarria.
Dimarts 26 de març - «Reflexions entorn la idea de progrés», xerrada a càrrec de Felicitat Llop.
Dimarts 30 abril - «El cos vestit: influències culturals i subjectives », xerrada a càrrec de Teresa Sunyé Barcons.
Dimarts 7 de maig - «L'escenari del teatre de la vida», xerrada a càrrec de Gemma Soler Raspall.
Dimarts 5 de novembre - «Canvi climàtic... i tu, com te'l mires?», taller (xerrada i debat) a càrrec de Laura Barba Laura de la Orden i Maria  Garcia, de Mel - Educació Ambiental.Laboratori Creatiu d’Amics de les Arts
Del 9 de febrer a l'1 de març - La Tramoia II, de Jordi Paüls. Exposició d'imatges i maquetes.
Dissabte 9 de febrer - Inauguració amb parlaments de Maria Miralda de La Tramoia II, de Jordi Paüls. Exposició d'imatges i maquetes.
Dimarts 12 de març - Film experimental - Sessió dialògica Daniel Barnett & Rrose Present . Projecció del film Science Without Substance (90 minuts) de Daniel Barnett i del curtmetratge Horizon of Meaning (4 minuts i 35 segons) de Rrose Present.
Del 4 al 10 de maig - Exposició de poesia visual. Altres efectes del dòmino, d'Antoni Matias.
Dissabte 4 de maig - Inauguració d'Altres efectes del dòmino, d'Antoni Matias.
Del 15 de juny al 5 de juliol - Robots, exposició d'Octavi Intente i presentació d'una carpeta d'obra gràfica original seva.
Del 3 al 13 de juny - RGB, obra gràfica, de Sam Garrofé.
Dissabte 15 de juny - Inauguració amb un parlament a càrrec de Marta Canal de Robots, exposició d'Octavi Intente i presentació d'una carpeta d'obra gràfica original seva..
Del 5 d'octubre al 18 d'octubre - ¡Vámonos!,  instal·lació dedicada a l'obra fotogràfica de Bernard Plossu que inclou un diaporama digital amb el poema «El viatge» de Charles Baudelaire.
Dissabte 5 d'octubre - Inauguració amb un parlament a càrrec de Jordi F. Fernández  de ¡Vámonos!,  instal·lació dedicada a l'obra fotogràfica de Bernard Plossu que inclou un diaporama digital amb el poema «El viatge» de Charles Baudelaire.

* * *

El Grup de Literatura d'Amics de les Arts és el responsables de la programació i producció de les activitats literàries. 
En formen part Jaume Aulet, Àngel Carbonell, Jaume Closa, Pep Cortès, Jordi F. Fernández, Tessa Julià...
El Laboratori Creatiu d'Amics de les Arts és el responsable de la programació i producció de les activitats visuals i discursives interdisciplinàries, aplicades i experimentals. 
En formen part Sam Garrofé i Jordi F. Fernández.
La Tertúlia Literària d'Amics de les Arts la dinamitzen 
Conxa Martínez i Francesc Badiella.
No hay comentarios:

Publicar un comentario