El capitalismo ha formulado su tipo ideal con la figura del hombre unidimensional. Conocemos su retrato: iletrado, inculto, codicioso, limitado, sometido a lo que manda la tribu, arrogante, seguro de sí mismo, dócil. Débil con los fuertes, fuerte con los débiles, simple, previsible, fanático de los deportes y los estadios, devoto del dinero y partidario de lo irracional, profeta especializado en banalidades, en ideas pequeñas, tonto, necio, narcisista, egocéntrico, gregario, consumista, consumidor de las mitologías del momento, amoral, sin memoria, racista, cínico, sexista, misógino, conservador, reaccionario, oportunista y con algunos rasgos de la manera de ser que define un fascismo ordinario. Constituye un socio ideal para cumplir su papel en el vasto teatro del mercado nacional, y luego mundial. Este es el sujeto cuyos méritos, valores y talento se alaban actualmente. (Michel Onfray)


jueves, 12 de junio de 2014

CALIA QUE PERE NAVARRO DIMITÍS? (2014)
No coincideixo políticament, ni de lluny, amb Pere Navarro, però si fa unes setmanes vaig arribar a la conclusió que calia que dimitís, el meu punt de vista no es fonamentava ni en el rebuig de la ideologia que representa ni en el de les propostes polítiques concretes que defensa.

El motiu era que s’havia convertit en un pallasso trist acostumat a rebre totes les bufetades als sainets que es representen a l’escenari de la política catalana, i que, cada vegada que n’hi clavaven una, hi havia espectadors que esclataven a riure i oblidaven les malifetes dels pallassos murris.

¿A qui se li acudia pensar en les garrotades, cops de puny i pilotades de goma dels mossos d’esquadra que ferien, mataven i mutilaven ciutadans i ciutadanes —almenys durant el període en què els va comandar Manel Prat—, si un es podia passar un mes sencer rient amb la bufetada que li havia etzibat una senyora d’Ullastrell a Pere Navarro?

¿Qui pensava en les declaracions de l’examant de Jordi Pujol Ferrusola sobre presumptes viatges a paradisos fiscals amb maletes carregades de bitllets, si un es podia petar de riure amb la gracieta del pallasso sinistre de les jaquetes de coloraines quan va insinuar que la senyora de la bufetada era l’examant de Pere Navarro?

¿A qui se li acudia exclamar-se de la demolició programada de la sanitat pública a Catalunya, executada pel govern d’Artur Mas, si un es podia indignar per la poca-soltada de Pere Navarro de recordar-li a la senyora de la bufetada si s’havia pres la pastilla pels nervis? O bé, ¿qui es recordava de queixar-se de les retallades en sanitat, si allò que li segrestava l’atenció quan navegava per internet o llegia diaris eren els sarcasmes o les lamentacions hipòcrites sobre «la demolició interna d’un dels dos grans partits que ha tingut Catalunya de la Transició ençà» duta a terme per Pere Navarro?

¿Què hem de dir de la minsa reacció pública davant la sentència sorprenent que va condemnar a dues penes de sis mesos de presó per a cada un els senyors Millet i Montull, acusats d'haver comès delictes d'apropiació indeguda, falsedat en document oficial, prevaricació i tràfic d'influències en «el cas de l’hotel del Palau»? ¿Com perdre el temps pensant en això, si un es podia quedar espaterrat perquè Pere Navarro havia denunciat la senyora de la bufetada?

¿I qui es preguntaria mai si «el cas Palau» —diferent del cas de l’hotel, encara que relacionat—, no acabarà també amb una sentència ridícula i sorprenent —tot i que de moment un jutge ha conclòs que, gràcies a Millet i Montull, CiU va rebre 5 milions d’euros en comissions il·legals de Ferrovial (empresa patrocinadora de la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana) a canvi d’adjudicacions d’obra pública durant l'últim govern de Jordi Pujol—, si un podia esbargir-se abduït per la important qüestió de per què Pere Navarro no havia dimitit després de l’ensopegada de les eleccions europees?

Pere Navarro s’havia convertit, doncs, per obra i gràcia de les seves propostes polítiques i dels mitjans de comunicació controlats per CiU, en un magnífic element de distracció; però no calia que dimitís per aquest motiu, no. Ara que ja ho ha fet, ja veureu com de seguida es trobaran mil i una pantalles alternatives per desviar l’atenció de la gent dels femers en què... presumptament... estan ficats alguns destacats membres de CiU.

Terrassa, 11/06/14

Refusada la seva publicació a 
Diari de Terrassa i Catalunya-Papers.


No hay comentarios:

Publicar un comentario