EL SUCRE APRIMA!
Fa 2500 anys, Hipòcrates de Cos, a
qui alguns anomenen «el pare de la medicina», va exposar que l'alimentació té
una influència decisiva en la salut: «Que el teu aliment sigui el teu remei i
que el teu remei sigui el teu aliment».
Això ho sap qualsevol persona del
nostre temps, i a més disposa de prou informació per conèixer quines són les
pautes dietètiques més apropiades per assolir un estat de salut adequat ... i
quines són les que condueixen a un estat de malestar físic i mental.
Hi ha aliments poc saludables (si
no és que es prenen en molt petites quantitats) i hi ha un cert consens sobre
quins són: el sucre refinat, la sal de taula, els greixos animals... El sucre es
considera el més nociu i el seu consum es relaciona amb l'augment de risc de
càries, malalties cardiovasculars, descalcificació, diabetis, obesitat, càncer
de pàncrees, hiperactivitat i alzheimer, i no es pot dir que el nutrient que
aporta suposi un contrapès positiu suficient davant l'enorme quantitat dels
seus efectes negatius.
En les últimes dècades, la
freqüència amb què apareixen en els mitjans de comunicació informacions sobre els
perills del sucre, a més de la generalització de les normatives sobre
l'etiquetatge dels aliments i la informació que ha de contenir, no poden haver
deixat indiferents els fabricants de llaminadures. Havien de contraatacar abans
que en els envasos de menjar escombraries apareguin missatges com «Les
autoritats sanitàries adverteixen que menjar sucre refinat perjudica
seriosament la salut», acompanyats d'imatges d'homes obesos, malaltissos i
desdentats.
Una de les seves armes, gens nova,
és la publicitat enganyosa, sens dubte sempre molt eficaç a l'hora de
condicionar el consumidor, especialment l'infantil, però hi ha altres recursos
més insidiosos. Un exemple? Aquí en teniu un. El 2011 un equip d’investigació format
per professors de la Louisiana State University i del Baylor College of
Medicine va arribar a la conclusió que els nens que mengen regularment caramels
tendeixen a pesar menys que els nens que no ho fan... en un estudi assessorat
per un ex-alt directiu de Kellog's i cofinançat per
l'Associació Nacional de Confiters dels EUA.
Em direu: «El sucre aprima? A qui
volen confondre? Com s’ho pot creure ningú això? És absurd». Sí, és tan absurd
com absurda era la defensa pública de la innocuïtat del tabac que, fins deu fer
uns vint anys, realitzaven alguns metges —sense que els caigués la cara de
vergonya— i que alguns fumadors esgrimien com a excusa per no lluitar contra la
seva addicció.
Després d'advertir la reiteració
d'aquest tipus de complicitats entre empreses i investigadors, un no perd la
confiança en el mètode científic, però en els científics... sí, en els científics,
sí que un l'ha mig perdut. Com discernir quan afirmen alguna cosa amb fonament
i quan ho fan per diners?
Així que quan fa poc un centenar
de premis Nobel van signar una carta en defensa dels aliments transgènics i
contra Greenpeace, titllant-la implícitament d'organització que comet crims
contra la humanitat, el primer que em va passar pel cap va ser: «Quants
d'aquests deuen estar en deute amb Monsanto o amb alguna altra empresa productora
de llavors transgèniques?».
Malpensat? Potser, però... dues
vegades la justícia dels EUA ha condemnat científics corruptes que van
falsificar els resultats de les proves realitzades en laboratoris
d'investigació per estudiar els efectes del glifosat, un perillós herbicida
fabricat per Monsanto que no actua sobre els vegetals transgènics que ells
mateixos comercialitzen, precisament perquè els han modificat perquè no els
afecti.
En el tema dels transgènics i dels
herbicides que els complementen —com en tot el que es refereixi a aliments o
fàrmacs—, s’hauria d'actuar amb moltíssima precaució. No es poden admetre
decisions irresponsables o precipitades que puguin posar en perill la salut de
centenars de milions de persones.
Una irresponsabilitat com la que
durant els anys 50 i 60 es va produir en comercialitzar un fàrmac anomenat
talidomida sense estar suficientment testat. Coneixeu o recordeu la tragèdia
que va provocar la talidomida? Era un sedant especialment concebut per al
benestar de les dones embarassades que va provocar que a tot el món naixessin
milers de nadons amb malformacions gravíssimes i irreversibles, i que els
milers de mares que van confiar en la multinacional farmacèutica Grünenthal
GmbH hagin conviscut des de llavors amb un sentiment de culpa del qual només
les podrà alliberar la mort.
Claus Knapp, un dels dos pediatres
que van investigar i van denunciar a Alemanya l'efecte nociu del fàrmac,
recordava no fa gaire com va reaccionar Grünenthal GmbH: «Van fer congressos,
reunions, van trucar a la premsa perquè ens desqualifiquessin». Als Estats
Units va ser la farmacòloga Frances Oldham Kelsey qui des del seu càrrec a la
Food and Drug Administration va lluitar contra la distribució del medicament i
va exigir més estudis malgrat l’argument de Grünenthal GmbH que el seu ús havia
estat aprovat pels governs de més de quaranta països europeus i africans.
Afortunadament, sempre hi ha persones que es mantenen fidels al seu compromís
ètic.
Per cert, parlant d'ètica, ¿a què
esperen aquest centenar de premis Nobel per signar una carta qualificant de
criminal l'actitud de Monsanto quan va assegurar que el glisofat que
comercialitzen com a herbicida és biodegradable i innocu per als animals
domèstics i els nens quan en realitat no és biodegradable i segons l'OMS és
probablement cancerigen?
Jordi F. Fernández Figueras
Publicat a Malarrassa, octubre de 2016
No hay comentarios:
Publicar un comentario